Trapmatten - vaak aangeduid als trapmaantjes of halve maantjes - vormen een ideale bekleding van je trap. Als je vloerbedekking op je trap hebt (gehad) weet je hoeveel werk het is om het aan te brengen. Het is lastig te verlijmen en de vloerbedekking moet er geschikt voor zijn anders ziet het er ook nog eens niet fraai uit. Zelf doen is voor de meesten al helemaal geen optie, dus de portemonnee moet ook nog eens getrokken worden voor de stoffeerder.

En dan hebben we het nog niet over het verwijderen van vloerbedekking van een trap. Omdat bij het bekleden van de trap behoorlijk sterke lijm wordt gebruikt is het verwijderen zwaar en veel werk. Bovendien blijven er vaak restanten lijm met delen van de vloerbedekking achter op de trap.

Eenvoudig aan te brengen

Met trapmatten heb je al die problemen niet. Trapmatten zijn voorzien van een zelfklevende laag waarmee ze eenvoudig op de traptreden bevestigd kunnen worden. Dit bespaart tijd en je kunt het zelf doen. Ook het verwijderen kost niet al teveel moeite waardoor het geen probleem is om je trap eens in de zoveel jaar van nieuwe trapmatten te voorzien.

Voordelig

Een ander voordeel is dat trapmatten niet duur zijn. Trappen hebben over het algemeen 12-14 treden. Kies je een gemiddelde trapmat van zo'n € 6 dan ben je onder de € 100 klaar. En met de wat duurde varianten redt je het onder de € 150. Omdat de trapmatten al voorzien zijn van een zelfklevende laag hoeven er geen additionele kosten voor bevestigingsmateriaal of bevestiging te worden gemaakt.

Bescherming

Trapmatten vormen een goede bescherming voor je (geschilderde) trap. Als ze op de juiste plaats zijn aangebracht zullen mensen hun voeten op de trapmatten zetten bij het traplopen. Hierdoor blijft de trap vrij van slijtage en beschadigingen.

Geluid

Trapmatten van stof, velours of sisal hebben een zeer goede geluiddempende werking. Zeker in gehorige woningen kan dit een een groot voordeel zijn (voor de buren).

Naast de genoemde voordelen zorgen trapmatten ook voor een mooie, warme aankleding van je trap en voelen ze zacht en warm aan de voeten. Bovendien hebben ze een anti-slip functie zodat ook de veiligheid in de woning verhogen.